9 Haziran 2016 Perşembe

Akıllı Ev Kavramı

Akıllı kavramı, enformasyon teknolojilerinin ve kontrol sistemlerinin kullanımı ve bu sistemlerin birbiriyle ilişkili olarak yönetilmesi ile değişen durumlar enerjinin verimli ve maliyet etkin bir şekilde yanıt verme becerisi için kullanılmaktadır. Akıllı bir evde; ısıtma, soğutma, iklimlendirme ile aydınlatma, yangın, güvenlik ve enformasyon için kullanılan birçok sistem maksimum etkinlik sağlanacak şekilde merkezi bir sistem tarafından yönetilmektedir.
Akıllı Ev, sakinlerinin hayatlarını kolaylaştıran ve daha güvenli, daha konforlu ve daha ekonomik bir yaşam sunan evlerdir. Akıllı evde mevcut elektrik kabloları kullanılarak elektrikle çalışan bütün cihazların kontrolü sağlanır. Akıllı evin; sıcaklık, nem, ışık ve ortamdaki diğer koşulları akıllı bir şekilde kontrol altına alması gerekir. Akıllı ev kavramında, kullanıcılara evdeki bütün elektrikli aletlerin kontrolünü tamamen ellerinde tutabilecekleri bir imkân sağlanır ve kullanıcılar, daha önceden el ile kontrol gerektiren işlerden kurtarılırlar.
Ev teknolojileri endüstrinin birçok alanında kullanılan kontrol sistemlerinin gündelik hayata uyarlanması, ev otomasyonu ise bu teknolojilerin kişiye özel ihtiyaç ve isteklere uygulanmasıdır. Akıllı ev tanımı ise, bütün bu teknolojiler sayesinde ev sakinlerinin ihtiyaçlarına cevap verebilen, onların hayatlarını kolaylaştıran daha güvenli daha konforlu ve daha ekonomik bir yaşam sunan evler için kullanılmaktadır. 


Akıllı ev kavramı birçok farklı yerde kullanılmaktadır, ancak gerçek anlamda aklı evin ne olduğunu anlamak için öncelikle evleri sınıflandırmak gerekir. Teknolojik evler gelişmişlik sırasına göre üç ana başlık altında toplanabilir;
a)      Kontrol Edilebilir Evler: Kontrol edilebilir evler mevcut cihaz ve sistemlerin çeşitli kumanda sistemleri ile kolaylıkla kontrol edildiği evlerdir. Bu tür evlerde programlamadan ev ile etkileşim söz konusu değildir. Bu tip evlerde perdeler, ışıklar ve diğer cihazlar uzaktan kumanda ile kontrol edilebildiği gibi odaya girince ışıkların yanması, el çarpınca veya ses komutu ile de kontrol edilebilmekte. Yani ev sadece o anda komut olarak istenilen koşulu oluşturmaktadır.
b)      Programlanabilir Evler: Programlanabilir evler, kontrol edilebilir evlere göre daha gelişmiş bir sınıftır. Bu evlerde tüm sistem ve cihazlar zamana göre programlanabildiği gibi çevredeki sensörler yardımıyla bilgi alıp tepki verebilir. Zamana göre programlanabilmenin, sensörlere göre tepki verebilmenin yanında koşul ve durumlara göre hareket edebilen evler de bu gruba girer. Şu anda Dünya’da ve Türkiye’de teknolojide gelinen son aşama bu tür evlerdir. Bu evler programlama ile, evde yaşayan insanların daha önceden girdiği eylem zincirine tepki verebilen evlerdir.

c)    Yapay Zekâya Sahip Evler: Programlanabilir evler ile benzerlik gösterir, fakat programlanabilir evlere göre daha gelişmişlerdir. Programlanabilir evlerde senaryolar insan yardımı ile hazırlanmakta iken bu evlerde senaryo girişi yapılmaz. Bu evlerin öğrenme yeteneği vardır. Kendi kendine inceleyip, buna göre kendi ayarlarını ve senaryolarını yaratabilen evlerdir.

Kaynak: Akıllı Ev Kavramı ve Otomasyon Sistemleri – Akın Aslan Y.Lisans Tezi  2014 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder