9 Haziran 2016 Perşembe

Raspberry Pi Nedir?

İngiltere’deki Raspberry Pi vakfı tarafından geliştirilen, asıl amacı okullarda bilgisayar temelli eğitimi geliştirmek ve çocuklara bilgisayarı öğretmek olan, kredi kartı büyüklüğünde içinde çeşitli Linux ve Android dağıtımları kurulabilen ARM mimarisine sahip fansız bir mini bilgisayardır.
Televizyona veya bilgisayar ekranına takılarak kullanılabilir. USB girişi sayesinde klavye ve fare bağlantısı yapılabilir, ayrıca diğer birçok USB cihaz da Raspberry Pi’ye bağlanabilir.
Türkiye’de ve yurtdışında birçok ülkede hem ticari ürünlerde, hem de eğitim amaçlı olarak kullanılmaktadır. Programlama öğrenmek isteyenler için düşük maliyetli, son derece yetenekli ve eğlenceli bir ortam sunmaktadır.



Raspberry Pi ile standart bir bilgisayarda yapabildiğiniz temel işlemlerin tamamının yapılması mümkündür. Örnek olarak, yüksek kalitede filmler izlemek, hafıza kartlarınızdaki veya disklerinizdeki fotoğrafları ve videolarınızı görüntülemek, internete bağlanmak, çeşitli ofis programları ile tablolarda veya belgelerde işlemler yapmak yeteneklerinden sadece birkaçı olarak gösterilebilir.
Birçok insan tarafından uzakta olduklarında evlerindeki kameraların takibi, bulundukları ağ bağlantılarının analizi, profesyonel fotoğraf makinelerinin USB bağlantısı ile kontrol edilerek fotoğraf çekilmesi, eve biri geldiğinde veya kahve hazır olduğunda otomatik tweet atması gibi birçok örnek uygulamasına hergün sıkça denk gelinmektedir.
Raspberry Pi, İngiltere’de bulunan “Raspberry Pi Foundation” adlı eğitim alanında yardım yapmak üzere kurulu bir hayır kurumu tarafından geliştirilmektedir. Böyle bir kurum tarafından geliştirilmesinin kullanıcılara sağladığı en büyük avantajlardan biri fiyatının benzerlerine göre önemli ölçüde düşük oluşu ile kendini belli etmektedir.

Kaynaklar:
Raspberry Pi – Arda Kılıçdağı Haziran 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder