10 Haziran 2016 Cuma

Arduino mu, Raspberry Pi mi?



Raspberry Pi ve Arduino aslında birbirinin alternatifi değildir. Yani Raspberry Pi kullanacağımız durumlarla Arduino kullanacağımız durumlar çoğu zaman, hatta çok yüksek oranda birbirinden farklıdır. Arduino ve Raspberry Pi birçok projede birbirinin yerine kullanabileceğimiz iki farklı seçenek olmuyor. Genel ve basit uygulamaları ikisini de kullanarak gerçekleştirebiliyoruz ancak çoğu zaman birinden biri o proje için diğerine göre çok daha uygun bir çözüm oluyor.

Fiyat farkları ikisinin arasındaki ana sebeplerden birisidir. Raspberry Pi 2 tarzı bir seçimimiz olduğunda sadece Pi için 150TL ve üzeri bir miktar ödememiz gerekiyor. Arduino’nun kendisini kullanmak istesek, muadilleri 5$ civarında Çin üzerinden bulma şansımız var.

Zamanlamanın kritik olduğu yerlerde bir ayrım daha karşımıza çıkıyor. Örneğin, saniyede 3000 kez bir değer ölçmek istiyorsak,  daha sonra da bunların ortalamasını alacak ya da Fourier dönüşümlerini yapacaksak ölçümün saniyede tam 3000 kez eşit aralıklarla yapabilmemiz için Arduino kullanmamız gerekir. Raspberry Pi’ye bu işlemi yap dediğimizde araya sürekli farklı işler girebilir, bu süreler aksayabilir. Bunun sebebi Raspberry Pi üzerinde bir işletim sistemi çalıştıracak olmamız ve işletim sisteminin bizim ölçümlerimizden daha önemli gördüğü işlere öncelik vermesidir.

Diğer bir fark da boyut olarak karşımıza çıkıyor. Raspberry Pi Zero’da her ne kadar boyutları ciddi anlamda ufaltılmış olsalar da Arduino’daki entegreleri kendi projelerimizde tek başına kullanabildiğimiz için daha avantajlıdır.

Bu özellikler göz önünde bulundurulduğunda ufak tefek işlerde Arduino daha ucuz ve uygulanabilir bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Ancak üzerinde sunucu olsun, internete bağlansın, ekranda görüntü olsun, dokunmatik ekranla kullanıcı arayüzlü olsun, videolar oynatsın, 3 boyutlu grafikler çıkartabilsin, oyun oynayabilelim istiyorsak bunların tamamına yakınını Arduino ile yapmamız mümkün olmaz. Burada imdadımıza Raspberry Pi yetişiyor. Ayrıca Raspberry Pi, eğitim amaçlı olarak özellikle programlama eğitimlerinde sıkça kullanılıyor. Bunun sebebi hem bir masaüstü arayüz ile direk bilgisayar olarak kullanabilmemiz hem de komple bir iletişim sistemi barındırmasıdır.


Unutmamamız gereken şey Raspberry Pi’ın GPIO pinlerinin 3,3V ile çalıştığı ve üzerinden maksimum 16mA geçmesi gerektiğidir. Arduino’nun en sık kullanılan uno gibi modellerindeyse giriş çıkış pinleri 5V ve bu pinlerden maksimum 20mA çekebilirsiniz. Bu açıdan Arduino’nun daha çok güç isteyen bileşenleri destekleyebileceği çıkarımını yapmak mümkün. Zaten Arduino’nun en güçlü noktası burası. Raspberry Pi belki güç noktasında zayıf olabilir ama bunu devasa hafızası ve işlemci gücüyle kapatıyor. Hangisi daha iyi sorusu biraz anlamsızdır. Size hangi özellik gerekiyorsa platformunuzu ona göre seçmeniz uygun olacaktır.

Kaynaklar:
Raspberry Pi – Güray YILDIRIM 1.baskı

Çağan'la RPi'ye Giriş 7: Raspberry Pi'ı programlayarak LED yakmak 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder