9 Haziran 2016 Perşembe

Python Nedir ve Nasıl Çalışır?


Python yorumlamalı bir dildir. Yorumlamalı dillerin kullanım kolaylıklarının tamamını barındırmakla birlikte, derlemeli dillerin birtakım özelliklerini de taşımaktadır. Örneğin yazdığınız program kodu önce ara derleme (byte code) denilen bir biçime getirilir ve daha sonra bu ara derlenmiş kod yorumlanır. Eğer daha önceden ara derleme işlemi yapılmışsa, kod hiç okunmadan ara derleme işlemi yapılmış kod yorumlanır. Bu özelliğiyle Java’ya benzemektedir.
Python aslında bir Sanal Makine (Virtual Machine, VM) gibi çalışır. Bu bakımdan yazılan kod, işletim sistemine has özellikler kullanılmadığı sürece, tüm işletim sistemleri ve donanım mimarilerinde çalışabilmektedir. Bir bilgisayarda Python programlarının çalışabilmesi için, o bilgisayarda python yorumlayıcısına ihtiyaç vardır.
Python dilinin iki ayrı versiyonu mevcut. Versiyon 2.x ve versiyon 3.x. Raspberry de ikisi de hazır kurulu gelmektedir. Python'un 2.x sürümleri çok uzun süredir kullanılıyor. Dolayısıyla yıllar içinde üretilmiş Python programları, üçüncü parti modüller ve belge kaynakları hep 2.x sürümleri temel alınarak hazırlanmış durumda. Henüz ortada Python 3.x'le yazılmış kayda değer bir program olmadığı gibi, hemen her Python programında ihtiyaç duyulan üçüncü parti modüllerin neredeyse hiçbiri henüz Python 3.x'e aktarılmış da değil görünüyor.
Python birçok programlama dilinde görünmeyen bir özellik sunar: etkileşimli kabuk (Interactive Shell). Genel eğilim olarak Python’u yeni öğrenmeye başlayanlar ilk denemelerini etkileşimli kabukta yaparlar. Bu araç hem etkileşimli kabuğu hemde bir Python editör (metin düzenleyici) içerir. Etkileşimli kabuk da ilk dikkatimizi çeken >>> şeklindeki imleç olacaktır. Bu imleç Python yorumlayıcısının hazır olduğu anlamına gelir.

Merhaba Dünya
            Bu kısmı python programlama dilinin ne kadar yalın bir programlama dili olduğunu anlayacağız. Şimdi aradaki farkı daha kolay anlamak için birkaç programlama dilinde “Merhaba Dünya” yazdıralım.

C++ ile “Merhaba Dünya”
#include <iostream>
Using namespace std;
İnt main ()
{
            Cout << “Merhaba Dünya” << endl;
            Return 0;
}

Pascal ile “Merhaba Dünya”
Program merhaba_dunya;
begin
            writeln(‘Merhaba Dünya’);
end.

Java ile “Merhaba Dünya”
class merhaba
{
public static void main(String args[])
{
System.out.println(“Merhaba Dünya”);
}
}

Şimdi de Python ile aynı programı yazalım:
Python ile “Merhaba Dünya”
print (“Merhaba Dünya”)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder