10 Haziran 2016 Cuma

Raspberry Pi Masaüstü

Raspberry pi’yi ekrana bağladığımızda elde ettiğimiz masaüstü ortamıdır.Görünüm şu şekildedir:


Sol üstte menü düğmesi ve yanında hızlı başlat ikonları mevcut. Bu ikonlar sırasıyla Epiphany Web Browser, File Manager, Terminal, Mathematica, Wolfram bulunmaktadır. Sağ üstte ağ bağlantı ikonu, CPU çalışma durumu ve saat bulunur.
Şimdi Menüyü inceleyelim.




Programlama araçlarında birkaç editör var. Biz Python aracını kullanacağız. Python kodlarımızı yazıp çalıştırarak deneyebileceğimiz, dosyalar halinde kaydedebileceğimiz güzel bir editör olan IDLE’nın Python 2 ve Python 3 için olan versiyonları ayrı ayrı yüklenmiş halde Raspberry Pi ile geliyor.

Scratch, programlama öğrenmeye yeni başlayanların sıkça kullandığı bir araçtır.


Linux tabanlı sistemlerde çalışan birçok ofis programı var. En sık kullanılan LibreOffice ailesidir. En güzel yanı Linux MacOS veya Windows üzerinde çalışabilmesidir. Raspberry Pi üzerinde Libre Office yazılımları Rasbian ile birlikte hazır olarak gelmekte. Kurulum yapmamıza gerek yoktur.




Raspberry Pi üzerinde 2 veya 3 boyutlu birçok oyun oynayabiliyoruz. Raspbian Jessie kurduğumuzda Raspberry Pi için hazırlanmış MineCraft versiyonu olan Minecraft Pi kurulu olarak geliyor. Ayrıca Python ile programlanmış 2 boyutlu basit birçok oyun da yüklü olarak gelenler arasında.


Raspberry pi içerisinde farklı işler yapabilmek için başka araçlarda bulunmakta. Bu araçlar arasında dosya sıkıştırma ve sıkıştırılmış dosyaları açmak için Arciver, hesap makinesi, dosya yöneticisi, görüntü ve pdf görüntüleyici görev yöneticisi, terminal ve metin editörü yer alıyor.

Dosya yöneticisi, Raspberry Pi üzerinde yer alan dosyaları ve klasörleri görmek, değişiklik yapmak, isimlerinde veya diğer özelliklerinde düzenlemeler yapmak için kullanabiliriz.




Tıpkı akıllı cep telefonlarında olduğu gibi Raspberry Pi üzerinde de bir yazılım merkezi bulunuyor. Buradan yeni uygulamalar kurma veya yüklü uygulamaları kaldırma şansına sahibiz.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder