9 Haziran 2016 Perşembe

Raspberry Pi'ye Giriş

               

  Raspberry Pi, GPIO portları ve kütüphaneler sayesinde pek çok çip ve bileşen ile etkileşime girebilir. Bu sayede projelerimizde Raspberry Pi’yi yönetici bir mini bilgisayar olarak kullanabiliriz.
   Neler yapabileceğimiz tamamen hayal gücümüzle sınırlı. Linux ile yapabileceğimiz hemen her şeyi Raspberry Pi ile de yapabiliriz. GPIO kütüphaneleri, multimedya bileşenleri, dağıtımlardaki çeşitlilik, makaleler ve on binlerce kişiden oluşan topluluk desteğiyle bize sınırsız yapabilecekler listesi sunuyor.
   Mr. Robot’u izlediyseniz dördüncü bölümde kahramanımız Elliot, Evil Corp’un yedek verilerini sakladığı deponun ısıtma sistemini, programladıkları Raspberry Pi’ı bağlayarak oda sıcaklığını arttırmayı ve bu yolla verileri kullanamaz hale getirmeyi amaçlar. Siz de Elliot gibi Raspberry Pi’da çalışması için pek çok dilde program yazabilirsiniz. Bunlar arasında Scratch Python, Java, Java Script, C, C++, Perl gibi diller var.
  Raspberry Pi’ı programlayarak 40 adetin 26’sı programlanabilir olan GPIO pinlerini kontrol edilebilir. Linux içinde yazdığımız kodlar işletim sistemi tarafından çalıştırılacak ve böylece bu pinlere takılı elektronik bileşenleri kontrol edebileceğiz.
   Raspberry Pi 8cm x 5cm büyüklüğü ve sadece 45 gr ağırlığıyla kafamızdaki tipik bilgisayar tanımını baştan aşağı değiştirmeyi vaat ediyor. Onu bir masaüstü bilgisayar olarak kullanabileceğimiz gibi ev sinema sistemimize bağlayıp bir medya oynatıcıya, internete bağlayıp her yerden erişebileceğiniz bir sunucuya çevirebilir ya da üzerindeki giriş çıkış pinlerini kullanarak tıpkı bir arduino gibi programlayabilir ve çeşitli projeler geliştirebiliriz.
   Raspberry Pi aslında BYOP (Bring Your Own Peripherals) olarak isimlendirilen bir bilgisayar türüdür. Türkçesi kendi çevrebirimini getir demektir. Yani Raspberry Pi’ı kullanmaya başlamanız için yapmanız gerekenler onu bir monitöre bağlamak, klavye, fare ve adaptör takmak bir de işletim sisteminin yüklü olduğu mSD kartı yerleştirmektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder