11 Haziran 2016 Cumartesi

Raspberry Pi Kurulum

Raspberry Pi, arkasındaki topluluğun gücü sayesinde standart ARM dağıtımlarının haricinde kendisine özel hazırlanmış pek çok dağıtıma sahip. 
Bu dağıtımlara çok kısaca değinmek gerekirse;

NOOBS (New Out Of the Box): Raspberry Pi Foundation tarafından kurulumu kolaylaştırılması amacıyla hazırlanmış bir dağıtım çeşididir. Bu dağıtım birden fazla işletim sistemi kurabilme, açılış yöneticisi ayarlayabilme gibi artıları var. Yeni kullanıcılara başlangıç için tüm işletim sistemlerini görmesi açısından güzel bir ortam sağlıyor.
Raspbian: En popüler Raspberry Pi dağıtımıdır. Debian tabanlı bir Linux dağıtımı olan Raspbian resmi olarak destekleniyor. Resmi olduğu ve en popüler olduğu için bu sistem kullanılmıştır.
Pidora: Fedora’nın Raspberry Pi’ye port edilmiş bir sürümüdür. Bu dağıtım oldukça hafif ve hızlıdır.
Raspbmc: Raspberry Pi’yi medya merkezi olarak kullanacak kullanıcılar için özel olarak hazırlanmış içinde XBMC programını ve Raspberry Pi için olan optimizasyonları barındıran bir sistemdir.
OpenELEC: Daha çok gömülü sistemlere odaklanmış bir XBMC medya merkezi dağıtımı. Raspbmc’ye güzel bir alternatiftir.
Risc OS: ARM sistemlere özel olarak hazırlanmış hafif ve de hızlı bir Linux dağıtımı.
Arch Linux: Arch Linux kullanmayı tercih eden kullanıcılar için dağıtımın ARM mimarili türevi.
Windows 10 IOT: Microsoft’un Raspberry Pi 2 için çıkardığı Windows 10 sürümü işlevsiz ve boş bir ekrandan ibaret. Tek yapabildiğimiz şey console komutlarıyla başka bir Windows bilgisayar üzerinden ethernet aracılığıyla Raspberry Pi’a bağlanıp komut vermek ve almak.

Sistem kurulumu iki şekilde gerçekleştirilebiliyor. Birinci yol NOOBS ile kurulumu gerçekleştirmek, ikinci yol ise .img uzantılı Rasbian imajını Windows, Linux ve Mac’de kurmaktır.

NOOBS Kurulumu
Öncelikle www.raspberrypi.org adresinden Downloads kısmından NOOBS imajı indirilir. Standart versiyon tüm dağıtımları içinde barındırır. Daha sonra 8GB ve üzeri mSD kartınızı Fat32 olarak biçimlendirin. SDFormatter yazılımını kullanılmasını tavsiye ederim. https://www.sdcard.org/downloads/formatter_4/eula_windows/ adresinden indirilebilir.

SDFormatter v4.0

Biçimlendirme işlemi tamamlandıktan sonra İndirilen NOOBS paketi içeriğindeki herşeyi mSD Kart içine kopyalayın. Bunun ardından Raspberry Pi ye gerekli donanımları bağlayarak açın. Aşağıdaki şeklide NOOBS kurulum başlatma ekranı karşımıza çıkacak.

Noobs Kurulum Seçenekleri

Kurulumun ardından enter tuşuna basarak cihazı yeniden başlatın. Tercihimize göre işletim sistemi seçici açılacak veya direkt dağıtımınızı açacak. Böylece NOOBS kurulum tamamlanmış olur.

Ham imaj kurulumu
Ham imaj kurulumu ise NOOBS ara aşamasını kullanmadan direkt olarak bir imaj kurmaktır. Bunu işletim sistemlerinde yapmanın farklı yolları vardır.
Windows ta SD karta imaj yazmanın en kolay yolu Win32DiskImager.

Win32 Disk Imager


Açılan programda bardan indirdiğiniz imajı (.iso veya .img formatında) seçip ardından aşağıdaki menüden write’ a basarak mSD kartı yazmayı gerçekleştirebiliriz. Bu işlemlerin ardından kartı söküp cihaza bağladığımızda işlem tamamdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder