9 Haziran 2016 Perşembe

Görsel Programlama, Qt Nedir? Qt Kurulum

Python’ın ön tanımlı Grafiksel Kullanıcı Arayüzü (GKA, İngilizce kısaltması ile GUI) Tk olmasına karşın birçok programcı, Tk’yı sevimli bulmadıklarından başka arayüzler aranmaktadır. Birçok seçenek arasından hangisinin kullanılmasına karar vermek gerçekten çok zor. Serbest ve açık kaynaklı olması, ücretsiz kullanılabilmesi ve dağıtılabilmesi, geliştirilen programların ticari olmasına engel olmaması, her işletim sisteminde aynı arayüz verilebilmesi ve son olarak Python ile tam uyumlu olmasıyla Qt seçilmiştir. Qt biraz daha estetik form elemanları sunması nedeniyle ağırlık kazanmıştır.

Qt Nedir?
Qt platformu bağımsız uygulamalar geliştirmek üzere TrollTech (http://trolltech.com/) firması tarafından 1995 yılında ilk sürümü yapılmış GKA dür. Qt’nin 2008 yılında Nokia firması tarafından satın alınması ile doğan endişelerin bugün yersiz olduğu görülmüştür.
Qt sadece platform bağımsız olmayıp, Qt uygulama geliştirecek herhangi bir dile de bağımlı tutulmamıştır. Örneğin Borlan’dın VCL’si sadece Delphi ve Borland tarafından üretilen dillere özgü iken, Qt genel amaçlı tüm diller ile uyumlu çalışabilmektedir. Örneğin C/C++, Python, Perl, Ruby vb.
Qt hem GPL hem de Ticari Geliştirici Lisanslı (TCL) olmak üzere iki şekilde dağıtılır. Eğer ticari bir yazılım yapmak istiyorsanız ve GPL lisansını kullanmış iseniz kaynak kodunun da açık ve herkese ulaşılabilir olması gerekir. Proje de GPL lisansı kullanılmıştır. Yazılımlarınız kapalı ve ticari olacaksa TCL lisansına sahip olmanız gerekmektedir.
Qt birçok veritabanı sunucusu ile sorunsuz çalışabilmekte ve ek yazılımlar gerektirmemektedir. SQLite’a ait kütüphaneler ön tanımlı olarak içerildiğinden, veritabanı uygulaması geliştirmekte oldukça zahmetsizdir. Öte yandan ağ uygulamalarını da rahatça geliştirilebilecek birçok aracıda içerisinde barındırmaktadır.

Kurulum
Qt kütüphanelerini Python içerisinde kullanabilmek için:
sudo apt-get install python3-pyqt4
komutuyla sisteme kurulumu gerçekleştirebiliriz.
Program ve araçları kurmak istersek şu komutları kullanmalıyız:
sudo apt-get install qt4-dev-tools
sudo apt-get install qtcreator
sudo apt-get install python-qt4

 Qt ile Görsel Programlamaya Örnek
            Ekrana, geleneksel programlamaya başlama cümlesi “Merhaba Dünya” yazdırarak temel bir örnek verilmiş olsun.

merhabaDunya.pyw
----------------------------------------------
from PyQt4.QtGui import *

uyg=QApplication([])
etiket=QLabel(‘Merhaba Dünya’)
etiket.show()
uyg.exec_()
----------------------------------------------


Her Qt uygulaması QApplication nesnesinden oluşur. Bir sonraki satırda QLabel ile bir Qt etiketi oluşturuldu. Bu etiket argüman olarak içerisinde gösterilecek metni alır. Metin özellikleri HTML kodlarıyla belirtilebilir. Etiketler, düğmeler, çerçeveler Windows dünyasında denetim (kontrol) Unix dünyasında parçacık (widget) olarak anılırlar. Bu parçacığın pencerede görünebilmesi için, o parçacığa ait show() özelliğini kullanmamız gerekir. Burada etiket.show() ile etiket parçacığını pencerede görünür yapıldı. Son olarak uygulamayı başlatmak üzere uyg.exec_() satırı eklendi. Bu satır GKA terminolojisinde uygulama döngüsü olarak isimlendirilir. Her GKA uygulaması sürekli bir döngüyü ifade eder. Böylelikle parçacıklar üzerindeki fare ya da klavye hareketleri yakalanarak yapılması gerekenler işleme sokulur. Klavye, fare ya da bir başka girdi cihazı ile GKA üzerindeki hareketler olay olarak isimlendirilir, bu nedenle exec_() döngüsüne olay döngüsü ismi de verilir.

Kaynaklar: 
Python – Mustafa Başer 3.baskı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder