9 Haziran 2016 Perşembe

Raspberry Pi 3 GPIO

Cihazın üzerinde 26’sı programlanabilir olan 40 pin bulunmaktadır. Bu bağlantı pinlerine GPIO denilmektedir. Anlamı genel amaçlı giriş çıkış pinleri. Raspberry Pi daki pin numaralandırma önemlidir. Programlama esnasında pinlere erişmek için onlara iki şekilde atıfta bulunulabilir.
  1.  GPIO numaralandırması (BCM)
  2. Fiziksel numaralandırma (BOARD)
GPIO numaralandırması yönteminde pinlere bilgisayarın onları gördüğü gibi erişiyoruz. Bilgisayar GPIO pinlerini; GPIO2, GPIO3, GPIO15 gibi isimler vermiştir. Bu isimler pinlerin fiziksel sıralamasından bağımsız, rastgele ve karışık şekildedir. Diyelim bir pin GPIO18 ise hemen yanındaki GPIO26 olabiliyor. Ezberlemek zor olduğu için bu durum kafaları biraz karıştırabilir. Bu numaraların hangi fiziksel pinlere karşılık geldiklerini bilebilmek için elimizde bir referans olması gerekir. Örneğin şekil 3.12 de görülen resim gibi. Bu resimde GPIO18 isimli giriş çıkış pini baştan sayarak gittiğimizde 12. sıradaki pine karşılık geldiğini görüyoruz.
Elimizdeki bir diğer yöntem ise fiziksel numaralandırmayı kullanmaktır. Yani en baştan başlayarak mSD kartın takılı olduğu tarafa doğru sayarak pinleri tanımlayabiliriz. Fiziksel numaralandırmayla şekil 3.12 deki görülen resimdeki pinleri üzerinde yazan sayılarla yani Raspberry Pi üzerindeki yer aldıkları sırayla çağırarak kullanabiliriz.
Programımızı yazarken GPIO isimleriyle hitap edeceksek;
GPIO.setmode(GPIO.BCM) yazmalıyız.
Eğer fiziksel numaralandırma ile hitap edeceksek;
GPIO.setmode(GPIO.BOARD) yazmamız gerekiyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder